Colecții

Grilă  Listă 

  30,00 LEI
  Autorul, decedat în urmă cu câţiva ani, a fost membru al Academiei Maghiare, şef de sector la Institutul de Istorie al aceleiaşi academii, profesor consultant la câteva universităţi din ţara vecină. La comanda unei edituri engleze, a redactat acest volum. La scurt timp, a fost publicat, în maghiară, iar acum se află în pregătire, a doua ediţie engleză. Este prima sinteză de acest tip, foarte modernă şi extrem de „rece”, din punct de vedere naţional, care se scrie după cel de-al Doilea Război Mondial. Istoriografia românească nu deţine încă o traducere de istorie a regatului medieval maghiar, cu toate că interesul pentru această istorie este superlativ, atât prin implicările din Transilvania, cât şi peste munţi, în Ţara Românească şi Moldova. Traducerea face oficiul de a transfera o întreagă terminologie instituţională care nu are sau are echivalări ambigue şi incorecte. Îngrijitorii de ediţie au produs o introducere biografică şi o apreciere asupra realizării, din punct de vedere al interesului românesc.
  35,00 LEI

  Volumul îşi propune să reia, complet revizuite şi aduse la zi, circa 15 studii privitoare la piese de metal (podoabe şi arme), sticlă (veselă), os şi ceramică (de lux şi cahle) din secolele XIII-XVI. Majoritatea provin din săpăturile arheologice conduse de către autor. Sunt adăugate şi pagini complet noi, bazate pe serii de piese inedite. Prin complementaritatea lor, ele construiesc repere serioase la înţelegerea fenomenelor de cultură materială locală pusă în relaţie cu producţia şi negoţul european.

  Punctele de plecare ale volumului îl constituie următoarele studii mai vechi ale autorului:

  - Catarame medievale în formă de stea, în: Ephem. Nap., VI, 1996, p. 267-276.

  - Reprezentări de pluguri pe fresca monumentului medieval de la Streisîngeorgiu (jud. Hunedoara), în: Rev. Ist., 29, nr. 7, 1976, p. 1059-1065. - Despre cuţitele de luptă din Transilvania medievală, în vol.: Studii de istorie medievală şi premodernă. Omagiu profesorului Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române. Cluj-Napoca, 2003, p. 75-96.

  - Sticlăria medievală din Transilvania. Repere generale şi documente arheologice, în: Ephem. Nap., V, 1995, p. 301-330. - Prelucrarea osului şi cornului în Transilvania medievală (început de abordare tematică), în: Arheologia Medievală, 5, 2005, p. 113-158 (în colab. cu Fl. Mărginean).

  - Potirul de la Vinţu de Jos (incursiune în decorul şi utilitatea vaselor ceramice de lux medievale), în: Arheologia Medievală, IV, 2003, p. 205-213.

  - Ţigle şi olane la monumentele istorice (cu privire specială asupra monumentelor religioase din Transilvania şi vecinătăţile ei), în vol. Arhitectura religioasă medievală din Transilvania. II. Satu Mare, 2002, p. 21-40.

  - Cahlele cu cavaler în turnir din cetatea cnezială de la Mălăieşti (jud. Hunedoara), în: Sargetia, XV, 1981, p. 111-117 (în colab. cu V. Eskenasy).

  - Cahle din Transilvania. III. Trei motive decorative medievale, în: ActaMN, 39-40/II, [2005], p. 107-114 + III pl.

  Vânzare

  Preț Normal: 100,00 LEI

  Special Price 80,00 LEI

  -

Grilă  Listă