Lucrarea de față este o „punere în scenă” a tezei mele de doctorat: Ion Mușlea și cercetarea științifică a picturii pe sticlă și a xilogravurii populare românești, pe care am elaborat‑o sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Ion Cuceu și pe care am susținut‑o în anul 2017, în cadrul Facultății de Studii Europene a Universității „Babeș‑Bolyai”, din Cluj‑Napoca.
Varianta publicată comportă modificări minimale față de textul inițial și reprezintă o revalorizare a contribuțiilor științifice ale marelui savant clujean, etnologul Ion Mușlea, referitoare la cunoașterea și promovarea celor două fenomene complementare ale artei țărănești: pictura pe sticlă și xilogravura din Transilvania, cartea dorindu‑se a fi un act restitutiv.
Preț Normal: 50,00 LEI
Special Price 35,00 LEI
„În urmă cu mai bine de 30 de ani, în timpul uceniciei pe șantierele arheologice ale profesorului Gheorghe Lazarovici, ne-am întâlnit pentru prima dată cu studiile interdisciplinare între arheologie și etnografie, religie etc. La vremea respectivă am considerat aceste inițiative drept un pionierat fără o finalitate în cercetarea fundamentală. La cercetările organizate de profesorul Gheorghe Lazarovici am avut onoarea să-l cunosc pe John Nandriș, care ne-a descchis drumul către această cercetare interdisciplinară. Remarc în mod deosebit aportul de nepreţuit al prof. univ. dr. John Nandriş care pe lângă faptul că a făcut posibilă implementarea unui proiect cu tematică etnoarheologică în România acelor ani a atras atenţia întregii lumi ştiinţifice asupra zonei de sud-est a Europei, mai ales a zonei muntoase înalte a munţilor din România, zone prea puţin explorate. Muzeul pe care astăzi îl conduc are bucuria de a prezenta specialiștilor, și nu numai, o serie de studii aprofundate ale acestui domeniu. Instituția noastră, pe lângă preocupările arheologice, acordă o atenție deosebită cercetărilor etnografice din spațiul Banatului de Munte. (..)
Volumul de față reunește studii deosebit de importante din ultimii 30 de ani, care deschid o nouă perspectivă asupra interdisciplinarității arheologice. Prezenta lucrare este o sinteză a unei munci asidue din partea unor cercetători de renume, care valorifică bogatul patrimoniu arheologic şi etnografic al spaţiului românesc. ” - dr. Adrian Ardeț
„A doua ediție a volumului inserează teme indispensabile literaturii, etnologiei, folclorului. Anumite studii, apărute în diverse publicații, de specialitate, naționale și internaționale, în limba română sau engleză, reprezintă versiuni revizuite și adăugite, inclusiv la nivelul titlurilor.
Lucrarea, gravitând în jurul apolinicului, mizând pe interpretare, pe perspectiva comparativ-analitică, pe analiza sincronică și diacronică, potențează relația triunghiulară care se instituie între literatură, etnologie și folclor.” ( din Introducere)